Изключиха двама министри от ръководството на "Единна Русия"

​Министрите на финансите и образованието бяха отстранени от управляващия орган на партията

Формацията се готви за парламентарни избори в Русия през есента в сложни времена, обясни лидерът ѝ и премиер на страната Дмитрий Медведев.

Изкарването на двама важни министри от централните органи на управляващата партия в Русия беше разчетено като много сериозно действие. Според политолози в Москва, вероятно, премиерът и лидер на управляващата партия Дмитрий Медведев стои зад тази кадрова промяна.

“Единна Русия“ не приема последните действия и изказвания на двамата си министри и често, макар и не толкова открито, критикуваше техните действия. Пример за това е изказването на финансовия министърАнтон Силуанов пред "Гайдаровски форум", че обстановката в Русия днес в икономически план напомня на тази от лятото на 1998 година, когато в страната настъпи фалит, което беше разкритикувано сериозно от премиера Медведев.

Образователният министър на Русия Дмитрий Ливанов също беше критикуван на своите колеги от управляващата партия.

"Единна Русия“ започна бърза кадрова промяна на управляващите органи на формацията, която достигна до една трета от целия им състав, а не както обикновено ставаше до 15%. Като революционни бяха оценени въведените за всички кандидат-депутати явяването им на предварителни избори, което се случва за първи път в най-новата руска политическа действителност.

Местни политолози обясниха това с желанието "Единна Русия“ да не изглежда като "чиновническа партия“ и да може да се пребори за мнозинство на 18 септември, когато са насрочени парламентарните избори в Русия.

Премиерът Медведев обяви, че изборите в Русия идват в един не много лесен период за страната, свързан със санкции и натиск отвсякъде и ниски доходи от търговията с петрол. Той призова за мобилизация на "Единна Русия“ преди провеждането на цялостния политически цикъл от вътрешните предварителни избори до насрочените за септември парламентарни избори за седмия състав на Думата.