Турция се опасява от хуманитарна криза заради огромния бежански поток от Сирия

По думите на Чавушоглу турско-сирийската граница не е затворена, а е наложен пропускателен контрол, за да се предотврати преминаване на терористи заедно с бежанските потоци към Турция

"Турция се опасява от хуманитарна криза заради огромния бежански поток от Сирия пред последните дни", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Той анализира ситуацията край турско-сирийската граница, където през последните няколко дни се струпа нова бежанска вълна:

"Населението от сирийския град Алепо бяга към Турция, за да се спаси от нападенията на силите на Башар Асад, които се подкрепят от ударите на руските бомбардировачи".

По думите на Чавушоглу турско-сирийската граница не е затворена, а е наложен пропускателен контрол, за да се предотврати преминаване на терористи заедно с бежанските потоци към Турция.

По данни на турските власти бежанци на големи групи от Алепо продължават да прииждат към турската граница и ситуацията заплашва да се превърне в хуманитарна катастрофа. Очаква се броят на бежанците от последната вълна да достигне около 70 хиляди души.

"Кюрдската работническа партия, която е терористична организация, използва цивилни хора като живи щитове в нападенията,които извършва срещу турските сили по сигурността в Югоизточен Анадол", заяви още Чавушоглу.

По думите му Турция води активна борба срещу ПКК, която напада служители и обекти в южните и източните провинции на страната, населени основно с кюрди.