Предстои историческа среща между римския папа и руския патриарх

Главите на двете църкви ще потърсят отговор на преследването на християните в Близкия изток

Римският папа Франциск и руският патриарх Кирил ще потърсят съвместен отговор на преследването на християните в Близкия изток. В съобщението за подготвяната историческа среща в кубинската столица Хавана идната седмица "Ройтерс" се позова на източници от Московската патриаршия.

Франциск ще спре в Куба на път за Мексико следващия петък, за да разговаря с главата на Руската православна църква Кирил, потвърждават от Ватикана.

Безпрецедентната среща, първа между римския понтиф и руски православен патриарх в историята, ще бъде изключително важна стъпка към изцеление на 1000-годишния разрив между западните и източните деноминации на християнството, разделени от Великата схизма през 1054 година, отбелязва "Ройтерс".

Агенцията цитира представителя на висшия клир митрополит Иларион, който казва, че дългогодишните различия между двете църкви остават, особено по спорния въпрос за статута на униатската църква в Украйна.

Но тези различия са били поставени настрани, така че патриархът и папата да се съберат заради преследването на християните. Този въпрос ще бъде централната точка в дневния ред на срещата им в Хавана, заяви духовникът.

Според информация на руската агенция РБК на срещата ще бъде подписана декларация за по-нататъшните отношения на Ватикана и Руската православна църква.