Правосъдието в Румъния продължава да взима глави - бивш вицепремиер остана без имунитет

След оставката на главния прокурор, днес сините лампи взеха имунитета на сенатора Габриел Опря

Срещу бившия румънски вицепремиер и настоящ сенатор Габриел Опря  може да започне наказателно преследване по обвинения в злоупотреба със служебно положение. Това стана ясно, след като сенаторите одобриха днес искането на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) за снемане на имунитета му, предаде AFP.

102 сенатори гласуваха "за", 31 бяха против. По-рано самият Опря призова колегите си да гласуват в полза на искането на НДБК, за да му дадат възможност да „докаже невинността си пред правосъдието“

Опря е лидер на Националния съюз за прогрес на Румъния. Той беше вицепремиер и министър на вътрешните работи в правителството на Виктор Понта, което подаде оставка след масови протести заради пожар в нощен клуб, завършил със смъртта на десетки хора.

Опря е обвинен в злоупотреба със служебно положение, тъй като при пътуванията си използвал моторизиран ескорт на Пътна полиция, без да има право на това. Според прокурорите от НДБК той е осигурил същата услуга и за главния прокурор Тибериу Ницу, като двамата са подписали протокол.

Скандалът избухна през октомври след смъртта на моторизиран полицай от кортежа му. 28-годишният полицай падна в канавка, изкопана от компания за газови доставки на голям булевард в Букурещ. Според очевидци трапът не е бил обозначен, а кортежът се е движел с голяма скорост въпреки дъждовното време.

Според румънското законодателство само президентът, премиерът и двамата председатели на парламента имат право на моторизиран ескорт, докато министрите могат да го използват само в извънредни случаи.

Във вторник оставка подаде и главният прокурор на Румъния Тибериу Ницу, чието име също е замесено в скандала с полицейския ескорт. Той обяви, че се чувства задължен да се оттегли, за да не замесва името на институцията, която представлява. Ницу също отрече обвиненията за злоупотреби.