​Франсис Фукуяма: И Путин и Ислямска държава са обречени на провал

Наистина ли руснаците вярват, че режимът на Путин е достойна алтернатива на свобода и просперитета, пита известният философ

Ислямска държава и Путин са "заклети врагове, които обаче имат нещо общо помежду си." Това обяви в свое интервю за Radio Liberty / Radio Free Europe в Тбилиси, по време на посещението си преди дни в Грузия, известният американски мислител Франсис Фукуяма . И президентът на Русия, и радикалните ислямисти, според Фукуяма, се опитват да създадат политическа алтернатива на съвременната либерална демокрация, но и руският президент, и „Ислямска държава“ са обречени на провал.

Фукуяма смята, че Русия днес се крепи на "путинизма" и смята съществуващата система за несъстоятелна, "изпразнена от съдържание". Режимът на Путин се основава на икономически модел, който е силно зависим от енергийния сектор, а този модел сега "се разпада".

Според Франсис Фукуяма, Русия демонстрира днес своята "несъстоятелност". Политическите анализатори смятат, че в следващите десет години на икономически спад ще дадат отговор и на въпроса: наистина ли руснаците вярват, че режимът на Путин днес е достойна алтернатива на свобода и просперитета, които са характерни за Западна Европа.

Превод: Георги Стоянов