Москва връща "Южен поток" до седмици

Европа си остава единственият сериозен потребител и изряден платец на природния газ за Москва. Затова и реанимацията на проекта Южен поток е навременна и икономически целесъобразна

Москва връща проекта "Южен поток". За това се похвалил самият премиер Бойко Борисов в най-близкото си обкръжение, твърди в. "Стандарт".

Според експерти, работата по газопровода "Южен поток" ще бъде подновена до няколко седмици. 

Два международни фактора тласкат Москва към възстановяването на проекта.

Първият от тях е рязкото влошаване на руско-турските отношения през 2015 г. Вторият фактор е буксуването на голямата надежда на Москва - проектът "Силата на Сибир". 

В последния работен ден на миналата година "Газпром" отмени търг за строителството на 800 км от газопровода, който трябва да доставя годишно по 38 млрд. куб. м газ на Китай. Рецесията на китайската икономика и мрачните перспективи пред нея засега ще отложат реализацията на "Силата на Сибир".

На този фон Европа си остава единственият сериозен потребител и изряден платец на природния газ за Москва. Затова и реанимацията на проекта "Южен поток" е навременна и икономически целесъобразна. 

Самите тръби за изграждането на подводния участък от проекта все още си стоят на пристанищата Варна и Бургас, като руснаците плащат редовно за заеманите складови площи, обясниха и от двата ни черноморски порта.

Реанимираният проект "Южен поток" ще бъде съобразен с условията на Третия либерализационен пакет, твърдят запознати.

Проектът напълно се вписва в идеята за изграждане на газовия разпределителен център "Балкан" край Варна, подкрепен от Брюксел проект, който без руския газ просто би бил абсолютно немислим. Така че с малко забавяне и може би малки изменения газопроводът "Южен поток" ще се реализира.