Издъхна неочаквано кадровикът на Кремъл

На 62 години издъхна Владимир Кикот

Днес, 6 януари, на 62 години почина внезапно изпълнителният секретар на президентския държавната администрация и персонал Владимир Кикот. Новината бе потвърдена от администрацията в Кремъл. Все още не е взето решение кой ще замени Кикот, съобщава Коммерсантлру, позовавайки се на АП.

Първи за смъртта на Владимир Кикот постна информация в Тwitter заместник-председателят на Комитета по сигурността на руската Дума Александър Хинщайнер: "Трагичната новина: издъхна председателят на държавната администрация на президента - Владимир Кикот. Познавах го от много години. Много достоен и мъдър човек. 

От администрацията на Кремъл са потвърдили, че "това наистина се случи днес", но подробности за обстоятелствата около смъртта на Кикот не се коментира.

Владимир Кикот дълги години работи в структурите на Министерство на външните работи. Професионални търкания с външния министър Рашид Нургалиев са причина да напусне ведомството. Две години по-късно той е върнат на служба в Кремъл. 

В качеството си на началник на администрацията на президента Кикот се занимава с борбата с корупцията и въпросите свързани с кадровия резерв след като Кремъл приема курс за "пречистване на елита" през 2012 година. От февруари поема поста на изпълнителен секретар на президентската държавна администрация и персонали, която се оглавява от Сергей Иванов.

Само преди два дни също внезапно почина на 58 години генерал Игор Сергун, началникът през последните 4 години на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на руската армия.