Новината за бомба на летище София "шашна" световните медии

Едни от първите реагираха израелските медии

Световните информационни агенции включиха днес сред "горещите" си новини съобщението за бомбена заплаха в София, само за да я опровергават малко по-късно с почти и един и същи източник – пресслужбата на летището в столицата.

Едни от първите реагираха израелските медии, които не само следят внимателно за подобни инциденти, но и все още помнят атентата в Бургас от лятото на 2012г., в който загинаха петима израелски граждани българският им шофьор, пише Дневник.

Британски таблоиди като "Дейли мирър" дори следяха "на живо" развоя на събитията, добавяйки за читателите си видео, туитове и хронология.

Агенции като "Ройтерс", "Блумбърг", РИА "Новости" и др. разпространиха със статут "мълния" думите на Даниела Велева, експерт Връзки с обществеността към летището, че има бус, в който е открито взривно устройство на Терминал 1 и че службите работят по обезвреждането му. Малко по-късно други представители на пресслужбата на летището и лично изпълнителният директор опровергаха думите ѝ и обясниха само, че се проверява съмнителен автомобил.

Но световните медии вече отразяваха евакуацията, пристигането на полицейски части, сапьори, пожарна, линейки и контролирана експлозия на част от багажа – всичко това, продължило повече от 4 часа. Специално внимание бе обърнато на твърденията, че бусът е с белгийска регистрация и паркиралият го е отпътувал от България.

Официалната информация на МВР бе значително по-пестелива – че има сигнал, куче за откриване на експлозиви е реагирало и е задействана стандартна процедура, но чуждоезичните медии дописваха това само като един от официалните източници до обявяването края на заплахата.

Поддържането на интереса им към новината в значителна степен се дължи на контекста на терористичната криза след парижките атентати и арестите в Белгия, но също така и на факта, че първият източник бе официален представител на основното международно летище на България.