​Русия и Полша в словесна война заради съборен паметник на съветския окупатор

Това са символични паметници, под тях няма кости на воини, казва Катажина Пелчинска-Наленч

Истинска словесна война се разгоря между Русия и Полша заради премахнатия преди два дни паметник на Съветската армия окупатор в град Мелец, за което Faktor.bg информира.

Решението на правителството и кметството в Мелец за премахването на паметника на съветската епоха не е несъвместимо с международните задължения на Варшава. Това обяви полският посланик в Русия Катажина Пелчинска-Наленч, съобщава Joinfo.ua., позовавайки се на Ню Йорк Таймс.

Така според дипломата международните ангажименти се прилагат само за гробища и надгробни мемориали. Но символични паметници, под които не са положени останки на войни, не попадат в списъците, и не са защитени от международни споразумения, включително двустранни между Полша и Русия.

"Така наречените символични паметници, са в компетенцията и отговорност на местната власт и в съответствие с определени процедури, те могат да бъдат демонтирани," - каза днес Катажина Пелчинска-Наленч.

Руското външно министерство осъди премахването на паметника в град Мелец и обвини полските власти, че са нарушили редица споразумения между Русия и Полша.

За пореден път, грубо са погазени основните разпоредби от двустранни договорености, а именно: споразумението между Руската федерация и Република Полша за приятелски и добросъседско сътрудничество, от 22 май 1992; Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Полша за сътрудничество в областта на културата, науката и образованието, от 25 Август, 1993; Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Полша за местата на паметта на жертвите на войната", се казва в изявление на руското Външно министерство. То бе публикувано в понеделник на официалния сайт на институцията.

В България тази тема продължава да бъде табу, но ако се постигне политическа воля, за премахване на паметници и символи на съветския окупатор, то ще бъдем облагодетелствани от факта, че на наша територия няма загинал нито един съветски войник, тоест мемориалите не са костници. По-тревожната тенденция у нас е, че вместо да се махат, се издигат нови паметници на измислени герои на Съветския съюз. Само от началото на годината са открити три монумента.