Манюел Валс: След Сирия и Ирак идва ред на Либия, тероризмът се видоизменя

Извънредното положение във Франция може да бъде продължено, опасността е трайна, заяви френският премиер

Извънредното положение във Франция, обявено след атентатите на 13 ноември за тримесечен срок, може да бъде продължено, ако ситуацията го налага, заяви френският премиер Манюел Валс. Терористичната опасност е трайна, подчерта той в интервю, в което коментира развоя на джихадизма в Близкия изток и Африка.

"Ислямска държава" и тероризмът ще бъдат продължителна заплаха не само заради случващото се в Сирия и Ирак, но и заради ситуацията в Либия и част от Западна Африка, каза френският премиер Манюел Валс пред радио "Юроп 1". Либия ще бъде несъмнено голямата тема на следващите месеци, смята премиерът. Тероризмът, тази тоталитарна идеология, непрекъснато се видоизменя. Днес със сигурност има бойци в Сирия и Ирак, които ще отидат в Либия.

Премиерът увери, че Франция не използва гориво с източник "Ислямска държава". Унищожаването на ИДИЛ по думите му трябва да бъде абсолютен приоритет, включително за държави като Турция и Русия. Това е смисълът на френската дипломация, добави Валс. Той подчерта, че Русия и Турция трябва да подобрят отношенията си, след като вчера техните държавни глави, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, не се срещнаха по време на Конференцията за климата в Париж.