Страсбург подгони Турция за забраната на Youtube

Анкара е нарушила конвенциите за свободата на изразяване

Европейският съд по правата на човека във вторник постанови, че Турция е нарушила конвенциите за свободата на изразяване, когато е блокирала достъпа до YouTube за повече от две години до края на 2010 година, предава AFP.

Турският съд тогава преустанови достъпа до сайта за видео-споделяне на 10 видеоклипа, определени от властите като „обидни“ за основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. 

Припомняме ви, че през март тази година Турция блокира достъпа до сайта за видеосподеляне YouTube ден, след като съдът отмени забраната на Twitter, наложена от премиера Реджеп Тайип Ердоган. От националния телекомуникационен регулатор TIB потвърдиха, че са взели "административни мерки срещу сайта в Турция". Някои потребители в страната алармираха, че не могат да използват платформата, но други споделиха, че нямат такъв проблем.

Беше публикуван аудиозапис, за който се твърди, че е на разговор между шефа на турските разузнавателни служби, външния министър и заместник-главнокомандващия въоръжените сили на страната, които обсъждат евентуална военна операция в Сирия. Агенция "Ройтерс" е изследвала записа, но не може да потвърди неговата автентичност. Ердоган обвини социалните мрежи в разпространяване на невярна информация и заяви, че както Facebook, така и YouTube могат да бъдат блокирани.