Германия планира да изпрати 1200 военни в Сирия

Възможно е мандат за мисията да бъде даден още тази година

Командването на Бундесвера възнамерява да изпрати около 1200 военнослужещи за участие операцията в Сирия, чиято цел е да подпомогне Франция в борбата с терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщи главният инспектор на германските въоръжени сили в Фолкер Викер в публикувано днес интервю за вестник "Билд ам зонтаг". 

"От военна гледна точка за обслужване на самолетите и корабите ще са необходими около 1200 войници", заяви той. По този начин операцията в Сирия ще се превърне в най-голямата от задграничните мисии на Бундесвера. В момента германското министерство на отбраната разработва детайлите й. 

Германското правителство възнамерява да получи мандат за начало на мисията още тази година, припомня "Билд ам зонтаг". Викер заяви, че операцията ще започне веднага, щом бъде одобрена. 

Две седмици след терористичните актове в Париж на 13 ноември федералното правителство реши да удовлетвори искането за помощ в Сирия на френския президент Франсоа Оланд. Германия възнамерява да изпрати в Сирия разузнавателни самолети "Торнадо", фрегата и самолети цистерни. Викер каза, че германските военновъздушни сили са готови да предоставят 4-6 самолета "Торнадо", които могат да бъдат разположени на две места.

"В момента преговаряме с Турция и Йордания да бъдат разположени в базите в Инджирлик и Аман", уточни той. Викер не смята за целесъобразно към момента германските ВВС да участват във въздушните удари в Сирия.