Елена Поптодорова: На картата България е между съперници – Турция и Русия

Отпадането на американските визи за българи не е предстоящо

"За да се върнеш в вътрешната политика, трябва да се обвържеш с конкретна партия, а аз съм се ориентирана в друга посока от 2001 година, сега повече искам да се занимавам с геополитика", заяви посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова пред Нова телевизия

Според нея, на Европа й е необходимо укрепване на външните граници и по-строг контрол при приемане на бежанци. 

"Да интегрираме бежанци означава съблюдаване нормите на приемащата страна от новодошлите, това трябва да е ясно", коментира Поптодорова.

Тя бе категорична, че Европа не бива да бъде възприемана като обетована земя и не може да реши проблемите на мигрантите. 

"Ислямска държава" не е краят на тревогите ни, дори да я унищожим, сблъсъкът между европейските ценности и терористите ще продължи", смята дипломатът. Кошмарът на Европа и света с Ислямска държава няма да е края на проблема с радикалния ислям. Главните действащи лица са второ поколение европейци, но искат да са агресивни и насилствено да вървят срещу ценностите на Европа. Това заяви по Нова ТВ българският посланик в САЩ Елена Поптодорова. Тя е категорична, че по тези теми не трябва да има сиромахилство и заблуди, а да си дадем ясни отговори за случващото се. Според дипломата сваленият преди дни от Турция руски изтребител не е просто тест, а продължение на едно съперничество на две империи, което има своето развитие през последните 200-300 г.

Става дума за зони на влияние и съперничество между Русия и Турция, което има исторически корени. И двете империи са във фаза на разпад, но не знаем кога ще стане това. От друга страна и двамата лидери – Путин и Ердоган правят опити за политически и исторически реваншизъм. България е между двете сили, точно там на картата. Вече съществуват съвсем нови отношения, и не трябва да вървим по старата логика, приемайки Турция за враг и с призивите:“Туркия не падне“. Възможно е Ердоган да вижда проблема и като балтизация на НАТО. Турция е част от Атлантическия пакт и не виждам, как алиансът ще допусна да се разклати компактността му, прогнозира Тодорова. Тя коментира и вечната тема с отпадането на американските визи за българи.

На фона на изостращата се международна обстановка е трудно да се каже кога ще паднат визите за българи,това е доста сложно и не е предстоящо, посочи дипломатът.

По темата за сваления руски самолет от турските ВВС тя заяви, че на практика това е продължение на съперничеството между две световни империи, които са в период на разпад.