Полски експерт: Русия затъна в сирийското блато и за нас става страшно

За да прикрие анексията на Крим, Москва се ангажира с конфликт в Донбас. След като претърпя неуспех там, превключи на Сирия. Но и тук не всичко минава гладко, тъй като се намеси и Турция. Това и историческия опит ката поляците да мислят, че за тях идват тежки времена. Това пише в анализ Dziennik Polski.

„Лесно е да си пророк днес. От Краков до Брюксел на въпрос има ли заплаха от война, повечето поляци отговарят положително. Това е факт, независимо от успокояващия тон на медиите и усещането, че ако нещо става в Украйна, това е твърде далече от нас”, пише полският политик Павел Ковал.

Според него, войната няма да избухне заради свалянето на руския Су-24, независимо колко строго се мръщи Путин на това. Проблемът за Москва е Сирия, където вече има сериозна руска военна сила, войници в базата в Латакия, десетки самолети и дори големия самолетоносач „Москва”.

„Целта на Владимир Путин бе да запази Башар Асад начело на страната, за да се опазят и руските военни бази и да се повиши цената на петрола на световните пазари, както ставаше винаги след като в Близкия Изток започнат военни действия. Но вместо това, в Сирия руснаците затъват като в блато. Намесата на Турция като важен играч в района показва, че тук Москва няма да постигне нищо лесно и бързо”, се казва още в анализа.

Сега въпросът е как ще действа НАТО ако инцидентът с руския самолет се повтори-ще започне ли конфликт с Русия или ще игнорира Турция. „И двата варианта са лоши за Полша, хората в страната са песимисти, че утре може да стане и по-лошо и очакват буря в близко бъдеще”, завършва анализът.