Дейли Мейл: Анкара пречи за унищожаването на "Ислямска държава"

Ердоган смята кюрдите за много по-голяма заплаха а Турция, отколкото ИД, заради стремежа им да създадат собствена държава.

Само на пръв поглед може да ви се струва, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган участва в борбата срещу "Ислямска държава", пише в британския в. "Дейли Мейл" историкът Майкъл Бърли. 

Всъщност турската авиация нанася удари предимно по позициите на единствената армия, която представлява реална заплаха за ИД и е спечелила безброй сражения – армията на сирийските кюрди.

ИД би могла да бъде унищожена доста бързи, ако кюрдите действаха свободно, без да бъдат атакувани от турските ВВС, коментира Бърли. 

Докато Турция е членка на НАТО и коалицията, която се бори с джихадистите, Ердоган, май че, прави всичко по силите си, за да отслаби силите, които действително се сражават с ИД, смята авторът

Ердоган смята кюрдите за много по-голяма заплаха а Турция, отколкото ИД, заради стремежа им да създадат собствена държава. 

В Турция кюрдите съставляват около една пета от населението. 

Тревоха, по думите на Берли, предизвиква и това, че все повече млади турци, включително и от партията на Ердоган, симпатизират на ИД. 

Затова Владимир Путин, поне, е частично прав, обвинявайки го в двуличие във връзка с борбата срещу ИД. Ердоган, може и желае да влезе в ЕС, но той ще бъде приятел на Запада само докато, докато това го устройва, заключава Бърли.