"Билд": Русия се оказа права, Турция купува петрол от "Ислямска държава"

Турските бизнесмени сключват договори за покупки на петрол от джихадистите, печелят по 10 милиона долара седмично

След свалянето на руския бомбардировач от турските ВВС президентът на Русия Владимир Путин, заяви, че Турция е помач на терористите, тъй като купува нефт от контролираните от тях територии в Сирия. И той има достатъчно основания да твърди, че керваните с цистерните с петрол от ИД вървят денонощно към Турция, пише германският "Билд". 

Турция се превърна в основен потребител на петрол от "Ислямска държава". Турските бизнесмени сключват договори за покупки на петрол от джихадистите, благодарение на което печелят по 10 милиона долара седмично, твърди изданието. 

Кремъл отдавна има информация, че петролът от "Ислямска държава" отива в Турция. През последните дни руските ВВС започнаха да нанасят все по-силни удари по нефтената инфраструктура на "Ислямска държава". Това не можеше да не остане незабелязано от Турция. 

Както отбелязва "Билд" , политиката на Анкара по отношение на джихадистите е доста непрозрачна. Независимо от това, че Турция даде възможност на американците да бобмардират обекти на ИД, използвайки авиобазата в Инджирлик, Ердоган позволява на терористите безпрепятствено на проникват в Сирия от Турция. 

Изданието отбелязва още, че Турция не е единствената държава, извършваща мръсни нефтени сделки с терористите от "Ислямска държава". Контрабандисти доставят нефт и в Йордания, и в Кюрдистан.