Уволниха 57 служители на парижкото летище за радикални възгледи

При обиск в шкафчетата им са намерени няколко екземпляра с радикални ислямистки печатни издания

Ръководството на главното парижко летище "Роаси - Шарл де Гол" уволни 57 служители, заподозрени в радикални възгледи, предаде БТА, цитирайки ТАСС. Полицейският префект Филип Рифо, отговорен за сигурността на столичните летища, съобщи на пресконференция днес, че тези мерки са били предприети след няколкото терористични акта, извършени в страната тази година. 

Петима от 57-те са били уволнени след неотдавнашните атентати в Париж на 13 ноември, каза префектът и добави, че ще последват и нови уволнения. Сред отстранените от длъжност са тези, на които след съответната проверка е бил отказан пропуск за достъп в затворените зони на летището, както и такива, които са имали такъв пропуск, но той не е бил продължен. 

От началото на т.г. са били проверени 86 хиляди души, имащи достъп до затворените зони. Към тези процедури са били привлечени и сътрудници на главното френско управление за вътрешна сигурност. 

След въвеждането на извънредно положение във Франция на 13 ноември в работните помещения на летищата, както и в обслужващите ги предприятия, са били проведени обиски, при които са били отворени шкафчетата на 4000 служители. Префектът призна, че при тези обиски не са били открити нито наркотици, нито оръжие, но са намерени няколко екземпляра с радикални ислямистки печатни издания. 

На същата пресконференция шефът на френската гранична полиция Патрис Баном каза, че "в момента се проверяват самоличностите на всички без изключения пътници, докато по-рано са били проверявани между 15 и 20 процента. Това се прави въпреки че през летище "Шарл де Гол" всеки ден минават около 130 хиляди пътници.