BBC: Шест деца са се удавили след потъването на две лодки с мигранти в Егейско море

Най-малко 110 хиляди мигранти и бежанци са влезли в Гърция от Турция само през ноември

Шест деца са се удавили днес, след като две лодки, превозващи мигранти от Турция до Гърция, са потънали в Егейско море, съобщава BBC.

Първата лодка, в която е имало най-малко 55 бежанци и мигранти от Сирия и Афганистан, е потънала в близост до турския град Айвалък. Втората, с около 20 души на борда, е потънала край Бодрум.

След острия спад в броя на пристиганията на мигранти по море в Гърция, записан на 22-23 ноември, днес Международната организация по миграциите (МОМ) съобщи, че миграционният поток през Средиземноморието отново се усилва, предава Xinhua.
По данни на МОМ, 3516 души са пристигнали в Гърция на 24 ноември, а 5140 мигранти и бежанци – на следващия ден. Според докладите, с които разполага организацията, тренировъчните мисии на бреговата охрана в Източното Средиземноморие може да са причината за временния спад в миграционния поток.
Най-малко 110 хиляди мигранти и бежанци са влезли в Гърция от Турция през ноември, с което общия брой на пристигналите в страната през тази година достига 721 217; 105 000 мигранти са напуснали Гърция този месец през границата с Македония.

Около 4000 мигранти са пристигнали тази сутрин в Пиреос, като повечето от тях ще се насочат към гръцко-македонската граница при Идомени, предаде Belga.
В момента македонските власти пропускат мигранти според тяхната националност, което от около седмица предизвиква струпване на стотици хора. Македония позволява само на бежанците от Сирия, Афганистан и Ирак да преминават през нейната територия.