Групировките, които се бият с джихадистите, няма да бъдат бомбардирани

За това се разбраха Франсоа Оланд и Владимир Путин на срещата в Москва

Френският външен министър Лоран Фабиюс допусна възможността сирийската армия да бъда привлечена в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

"Необходими са два типа мерки. Бомбардировки, това е нещо, което всички правят. Второ, трябва да има наземни части. Те не трябва да бъдат съставени от наши военни, защото подобно нещо ще бъде напълно контрапродуктивно. Пехотата може да включва сили на Свободната сирийска армия, сунитски арабски сили, и защо не също така войски на режима", заяви Фабиюс.

Министърът по-късно уточни пред агенция Фланс прес, че участие на сирийската армия, ръководена от президента Башар Асад, може да се предвижда единствено "в рамките на политическия преход".

Русия и Франция са се договорили да нанасят удари само по джихадистите, а не по групировките, които също се борят с тероризма. Това обяви френският президент Франсоа Оланд след срещата си със своя руски колега Владимир Путин в Москва. Русия е поискала от Франция да изготви карта на групите, които не са терористични и се борят срещу джихадистите. Путин се е ангажирал въпросните групи да не бъдат бомбардирани.