Жириновски: Истанбул да бъде унищожен с ядрена бомба!

Турция е враг номер едно за Русия

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски предложи Турция да бъде поразена с ракетно-ядрен удар. Думите на руския политик цитира радио "Говорит Москва".

"Истанбул много лесно може да бъде унищожен: достатъчно е една ядрена бомба да бъде хвърлена в пролива и ще го помете. Това ще бъде страшно наводнение, водният стълб ще се вдигне на 10-15 метра и градът няма да го има, а там девет милиона живеят", обясни Жириновски. Според него съюзниците на Турция от НАТО няма да се намесят, "не желаейки да умират в ядрения пожар". Жириновски заяви, че в момента смята Турция за враг номер едно на Русия.

Според руския политик в момента турското висше ръководство, включително президентът, премиерът и генщабът са изпаднали "в бяс". "Те не знаят какво ще се случи. На тяхно място бих се страхувал от съкрушителен удар срещу Турция. Едно глупаво действие на президента и страната може изобщо да я няма", добави Жириновски.

Руско-турските отношения се влошиха сериозно, след като на 24 ноември турските ВВС свалиха над Сирия руски бомбардировач Су-24. Коментирайки за първи път унищожаването на самолета, руският президент Владимир Путин обеща сериозни последици за връзките на Москва и Анкара.

По-късно същия ден външният министър Сергей Лавров отмени планираното за 25 ноември посещение в Истанбул, а руското външно министерство препоръча руснаците да не посещават Турция. Освен това по думите на премиера Дмитрий Медведев правителството разработва комплекс от икономически мерки в отговор на акта на агресия от страна на Турция, припомня Лента.ru.