Ердоган: Ако знаехме, че самолетът е руски, щяхме да действаме по друг начин

Звъня на Путин, но не си вдига телефона

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е опитал да се свърже по телефона с Владимир Путин след свалянето на бомбардировача Су-24, но руският му колега не отговорил на позвъняването. Той каза още, че ако са знаели, че самолетът е руски, турските военни щели да действат по друг начин.

По-рано през деня турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли искането на Путин за извинение. „Няма да се извиняваме, когато имаме право“, заяви той, като посочи, че вече бил изразил съжаление пред колегата си Сергей Лавров.

Ердоган нарече клевета руските обвинения, че Анкара върти петролна търговия с „Ислямска държава“ и подкрепя халифата: „Срамота! Който твърди, че купуваме петрол от тях, да извади доказателства, иначе е клеветник!“ Турция си доставяла „черно злато“ и синьо гориво от Русия, Иран, Азербайджан и Северен Ирак.

„Халифатът продава петрол на Асад (сирийския диктатор – б.р.), когото вие подкрепяте“, каза още Ердоган. Той обвини Москва, че заблуждава света, че в Северна Латакия до турската граница имало терористи от „Ислямска държава“. И определи заплахите с икономически санкции и отказ от проекти като „емоции, неподобаващи на политици“. Присмя се и на думите на Путин, че бил ислямизирал Турция, защото тя е „99% мюсюлманска държава“.

Турският генщаб публикува аудиозаписи на предупрежденията, на които твърди, че руските Су-24 не отговорили. „Тук патрул на ВВС на Турция, наближавате въздушното ни пространство, поемете курс на юг незабавно“, се чува на английски на един от тях.