Голямата джамия на Брюксел беше затворена заради заплаха

Няколко пощенски плика с бял прах са били получени днес в джамията по куриери

Голямата джамия на Брюксел беше затворена от пожарникари заради сигнал за евентуална заплаха от отровното вещество антракс. Периметърът около на джамията, която се намира в парка "Сенкантенер" в близост до сградите на Европейския съюз, е ограден от полицаи. На място са няколко линейки и екипи от специализираното звено за обезвреждане на химически и биологични вещества.

Говорителят на пожарната Пиер Мейрс съобщи, че няколко пощенски плика с бял прах, са били получени днес в джамията по куриери. 11 души в сградата са поставени под карантина, докато лабораторните тестове установят дали белия прах в пликовете е опасен, или не. Според Мейрс, никой от хората вътре не се оплаква от симптоми на отравяне.

По последни данни от полицията, първоначалният лабораторен анализ на праха е установил, че той е безвреден и най-вероятно става дума за брашно.

Голямата джамия на Брюксел е най-старата в града и освен като храм, действа и като ислямски културен център, управляван от представители на Саудитска Арабия.