НТВ: Кланът "Ердоган", Ислямска държава и контрабандния петрол

Когато снимки на сина на президента и терористи се появиха в Туитър, това не учуди никого, твърди руската телевизия

Атаката по руския Су-24 Турция е предприела малко, след като Русия нанесе съкрушителни удари по системата за контрабанда на петрол от северните райони на Сирия. 

Терористите от "Ислямска държава" изпращат евтино суровината в Турция. И този бизнес до скоро време носеше на обкръжението на президента Ердоган доста добри печалби, твърди руската НТВ.

Когато снимки на сина на президента и терористи се появиха в Туитър, това не учуди никого. Пресата писа, че именно Билал Ердоган помага на "Ислямска държава" да търгува с петрол от поставените под неин контрол петролни находища в Ирак. Този бизнес позволява на екстремистите да оцеляват. 

Възможно ли е синът на турския президент да има пръст в свалянето на руския самолет, за да спаси доставките? 

"Представя се и ситуация с нелегална търговия на петрол, въобще, с нелегална петрола индустрия, която ислямистите създадоха на своя територия. Случилото се вчера стана, след като руската авиация започна нанасянето на доста ефективни удари по тези петролни находища", каза руският външен министър Сергей Лавров. 

Турски издания подробно са описвали как компанията на Билал Ердоган през пристанищата Джейхан и Бейрут разтоварва петрол за европейските трейдъри, а оттам той се изпраща предимно в Япония. 

Във фирмата работят и други роднини на Ердоган. Компанията, която обслужва терористите, получава кредити от държавата, твърди НТВ.

През изминалите дни руското министерство на отбраната заяви, че руската авиация в Сирия се стреми да прекъсне именно икономиката на екстемистите, бомбардирайки 15 склада и около 500 камиона с гориво. Русия е спряла контрабандата на петрол в размер на 60 тона на ден.

"Дайте да си говорим честно. Безплатният петрол, който идва от територията, контролирана от ИД в Турция, се смесва с друг петрол, за да се представи като легален, след което се доставя на пазара. Затова, разбира се, тези удари са и по джоба на семейство Ердоган", казва Иван Коновальов, директор на Центъра за стратегически конюнктури. 

Работата обаче не е само в парите. Дъщерята на президента Ердоган е оглавила болница на турската граница за ранени терористи, а преди това е искала да замине с иракския град Мосул, за да помага на "Ислямска държава", твърди руската телревизия, като се позовава на анонимни източници.