Терористът Абдеслам в паника - крие се зад очила и перука от властите

Френската полиция е разпространила нова снимка на терориста Салах Абдеслам, който в момента се издирва под дърво и камък във връзка с касапницата в Париц, при която загинаха 129 души. На фотоса той е дигизиран – беглецът носи очила и перука и използва името Ясин Багхли.

С постоянно увеличаващите се усилия по залавянето на терориста, негов приятел разкри, че Абдеслам е смазан от вина за убийствата, но не иска да се предаде, защото се страхува, че „Ислямска държава” ще отмъсти на неговото семейство.

Абдеслам стана най-издирваният в момента мъж в Европа след ликвидирането на Абделхамид Абауд в резултат на шестчасова престрелка с френската полиция в парижкия квартал „Сен Дени”. Първоначално, властите са смятали, че Абдеслам се е намирал заедно с Абауд в щурмувания от властите апартамент, но той не е бил открит в жилището.

Това може да е така, пише „Дейли Мейл”, защото в момента джихадистът се крие както от полицията, така и от други джихадисти, които са разгневени от отказа му да се самовзриви. Абдеслам бе заснет как разстрелва хора пред кафене по време на петъчните атаки. По-късно обаче, по време на кървавата баня с взривовете, той не бе видян.

Сега негов приятел твърди, че той се е отказал да се самовзриви, когато е разбрал, че „нещата са отишли прекалено далеч”. Източник, който твърди, че е видял Абдеслам във вторник в Моленбек, разказа пред белгийското издание SudInfo: „Беше силно притеснен от това, което се случваше. Но той не можеше да се предаде, защото ще има последици за неговото семейство”. По думите на източника, джихадистът се страхува от „Ислямска държава” и е искал той да предаде послание на брат му Мохамед, който по-рано призова брат си да се предаде. Също така, според източника, той вече не е в белгийската столица.

Източник разкри пред Independent: „Възможно е той да е изпаднал в паника или се е изплашил не е искал да се самоубива. Възможно е също да се е отвратил от това, което върши, или просто бомбата му да е дефектирала и да не се е задействала”.