Русия с 2 условия, за да изтегли руските бойни самолети от Сирия

Руската операция в Сирия се осъществява в подкрепа на настъпателните действия на сирийските въоръжени сили

Прессекретарят на президента на Русия РФ Дмитрий Песков оповести днес преди началото на многостранната среща във Виена какво може да послужи за Кремъл като политически сигнал за начало на изтеглянето на руските бойни самолети от Сирия, предаде lifenews.ru.

Вашингтон заяви, че ще използва петъчната среща за сирийския конфликт, за да положи началото на пътя към бъдещето на Сирия без президента Башар Асад, съобщава Voice of America. Руската операция в Сирия се осъществява в подкрепа на настъпателните действия на сирийските въоръжени сили, които водят война с терористичните и екстремистки организации, заяви Песков. 

Второ, както неведнъж вече Москва заяви на различни равнища, каквото и да било политическо урегулиране е труднодостижимо преди да бъде нанесен съкрушителен удар на силите на тероризма и екстремизма, подчерта говорителят на Путин. 

По-рано на среща с руски парламентаристи сирийският президент Башар Асад сподели, че е поразен от ефективността на действията на военно космическите сили на Русия. 

Около 15 страни участват в започващите днес преговорите във Виена, включително и най-силните поддръжници на Асад - Иран и Русия, чиято военна намеса в Сирия има за цел да укрепи застрашения режим. Сирийското правителство и опозиционни групи не са представени на срещата.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кирби заяви, че фокусът във Виена ще бъде поставен върху постигането на ефективна рамка за политически преход. „Правителство, което не включва Башар Асад и което е стабилно и дълготрайно – това е нашата цел“, заяви Кирби.

Министерската среща за Сирия в петък може да отвори "прозорец" за политическо уреждане на конфликта, заяви късно снощи дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини. 

"Трябва да се прояви гъвкавост и да се разшири пространството за политически диалог. Ако нещата потръгнат добре, този "прозорец" може да се отвори", посочи Могерини.

В разговорите във Виена днес, освен министрите на външните работи на САЩ, Русия, Саудитска Арабия и Турция, ще участват още представители на европейски страни - Франция, Германия, Великобритания, Италия, и представители на близкоизточни и северноафрикански страни - Иран, Катар, Обединените арабски емирства, Ирак, Ливан и Египет. 

В срещата ще участват също върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, както и специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Успехът или провалът на разговорите за Сирия тази седмица е свързан със съдбата на един човек, който дори не присъства на масата на преговори: президентът Башар ал Асад, отбелязва Асошиейтед прес.