Лавров нападна Борисов заради руските енергийни проекти

Външният министър на Кремъл обвини премиера, че изоставил плановете на Москва в полза на САЩ

Външният министър на Русия Сергей Лавров нападна българския премиер Бойко Борисов. По думите на първия дипломат в Кремъл министър-председателят ни трябвало да се засрами от избирателите си, че изоставил руските енергийни проекти в полза на САЩ.

„Просто е поразително как хората не се стесняват да правят такива изявления. Мен би ме било срам пред избирателите, пред страната“, добави руският външен министър. На 1-и декември 2014 г. руският президент Владимир Путин съобщи, че страната не може да продължава реализацията на „Южен поток“ при същите условия. Тогава Москва и Анкара се договориха за строителството на газопровод през морето и създаването на газов възел в Гърция, чрез който да бъдат извършвани доставките на газ към Южна Европа.

"Москва не разбира, какво конкретно правят Съединените щати в Сирия и защо резултатите от тази дейност са незначителни", заяви руският министър на външните работи. „Ние виждаме много малко конкретни неща, които обясняват какво точно правят американците в Сирия и защо има такива незначителни резултати от такова количество бойни полети. За 25, според мен, хиляди полета може цяла Сирия да бъде превърната в отломки“, каза още Лавров.