100 хиляди протестираха в Берлин срещу търговското споразумение със САЩ

Сред германците има силна съпротива, мнозина се опасяват от занижаване на стандартите за качество на единния пазар

100 хиляди протестирахав Берлин срещу търговското споразумение със САЩ."Това е най-големият протест, който тази страна е виждала от много, много години", каза Кристоф Бауц, директор на гражданско движение "Кампакт".

ЕС и САЩ преговарят от 2013 г. за трансатлантическа зона за свободна търговия, но процесът напредва по-бавно от очакваното. Германското правителство начело с Ангела Меркел решително подкрепя споразумението, наречено Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP), твърдейки, че то ще стимулира търговията и световната икономика. Според Меркел то би помогнало на ЕС окончателно да се възстанови от последиците на дълговата криза. Единадесетият кръг от преговорите ще се проведе по-късно този месец в Маями, Флорида. ЕС и Канада преговарят по друго споразумение (CETA).

В германското общество обаче има силна съпротива, тъй като мнозина се опасяват от занижаване на стандартите за качество на единния пазар и изместване на европейските стоки от по-евтините, но по-нискокочествени американски продукти, припомня БТА.