Порошенко: Путин се стреми към световен хаос

Ако Русия побеждава, конфликтът се приближава до границите на ЕС и стабилността е застрашена, смята президентът

Русия иска да създаде пояс на нестабилност от Сирия до Украйна, заяви украинският президент Петро Порошенко. "Ако Русия побеждава, конфликтът се приближава до границите на ЕС и стабилността в ЕС и в света ще намаляват. За това Русия ще плати по-висока икономическа цена, отколкото ЕС", заяви Порошенко пред Би Би Си.

"Не виждам обаче държавни лидери, които да показват, че са готови сложат Русия на мястото й. Това е грешка. Украйна обаче не иска на територията си войски на ЕС и САЩ. Ние сами защитаваме страната си", подчерта Порошенко. "Русия започна военната операция в Сирия, уж за да разреши проблема с глобалната сигурност", казва още украинският президент. "Путин се стреми към световен хаос заради икономически проблеми и спад на подкрепата за него в Русия"

По думите на Порошенко, още в самото начало на руската агресия в Украйна са били представени неоспорими доказателства за присъствието в страната на редовни руски войски, действащи заедно с „терористите“, поддържани от Русия с доставки на тежка военна техника, танкове, системи за реактивен залпов огън и друго въоръжение.