Обама: За да бъдат победени джихадистите в Сирия, страната трябва да има нов президент

Това е дългосрочна кампания - не само срещу тази конкретна мрежа, но и срещу нейната идеология

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че за разгрома на групировката "Ислямска държава" ще бъдат използвани всички средства - военни, разузнавателни и икономически, но призна, че екстремистката организация е пуснала дълбоки корени в Сирия и Ирак, че е издръжлива и продължава да завладява нови територии, предаде Асошиейтед прес. Обама бе домакин вчера на среща на високо равнище в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН, посветена на борбата с тероризма, най-вече в Сирия. 

Обама предупреди, че за да бъдат разгромени джихадистите, ще е необходимо време. 

"Това не е лесна задача, подчерта той, но добави, че е оптимист и вярва, че жестоката групировка ще бъде победена, понеже тя няма какво да предложи освен страдания и смърт. Това е дългосрочна кампания - не само срещу тази конкретна мрежа, но и срещу нейната идеология, заяви президентът на САЩ. За да бъдат победени джихадистите в Сирия, страната трябва да има нов президент", заяви американският президент, предаде Франс прес. 

Иракският президент поиска на срещата страната му да получи още помощ в битката с ИД. На форума бе съобщено, че към международната антиджихадистка коалиция се присъединяват още три страни - Нигерия, Тунис и Малайзия. Русия бойкотира срещата, отбеляза АФП, като се позова на постоянния й представител в световната организация Виталий Чуркин. Идеята на САЩ за антитерористична среща на върха подкопава усилията на ООН в тази област, заяви Чуркин, цитиран от ТАСС. По-късно бе съобщено, че на днешното заседание на Съвета за сигурност, посветено на проблемите на тероризма, Русия ще предложи свой проект за резолюция по проблема, пише БТА.