Мистерията се разплита: Намериха отломки на изчезналия малайзийския самолет край Индонезия

Заключенията им се базират на симулации на океанските течения, които подсказват, че мястото на катастрофата вероятно е на хиляди километри от о. Реюнион

Повече от година след безследното изчезване на самолета „Боинг 777″ на малайзийските авиолинии мистерията бе отчасти разгадана. Френските власти потвърдиха, че отломки от самолет, открити на френския остров Реюнион, със сигурност са от злополучният полет MH370 на малайзийските авиолинии. Въпреки това германски експерти насочват разследването на хиляди километри от острова – край Индонезия.

Френската прокуратура обяви, че отломките, намерени на брега на острова са част от крилото. То вече е проучено от френски и други експерти, както и от специалисти от компанията-производител. Изписаните номера на крилото отговарят на тези от изгубилия се полет МХ370 с 239 души на борда. Самолетът изчезна от радарите на път от Куала Лумпур към Пекин на 8 март 2014 година. Според германските експерти, разследващи случая обаче находката сочи към индонезийския о. Ява, предаде Агенция Франс през.

Заключенията им се базират на симулации на океанските течения, които подсказват, че мястото на катастрофата вероятно е на хиляди километри от о. Реюнион. Досега за издирването на самолета бяха похарчени 140 милиона щатски долара. Търсенето обаче бе съсредоточено на близо 6000 километра южно от новото място, сочено от изследователите за арена на катастрофата. Предположенията на експертите отчасти се потвърждават от полепналите по намерено крило микроорганизми – оказало се, че те не са характерни за района, където то е изхвърлено.

Германските изследователи, които са от центъра за океански проучвания в Кил, Германия, казват, че симулациите на океанските течения са потвърдили становището им, че търсенето трябва да се насочи в северна посока. Въз основа на моделирането на теченията, „успяхме да изчислим най-вероятното място на една част за всеки един месец“, коментира изследователят Йонатан Дургаду пред АФП. Експертите обаче предупредиха, че са нужни още доказателства, преди да се пренасочи окончателно диренето на север. „Нашите описания са само още едно парче от пъзела около разбулването на по-голямата мистерия на МН370″, каза експертът Арне Биастох. За моделирането те са използвали само сателитни данни. Районът от океана, в който предположенията им насочват разследването, е с акватория 120 000 квадратни мили и е на около 2000 километра западно от Пърт, Австралия.
Пренасочването на издирването ще бъде обсъдено на среща на властите на Малайзия, Австралия и Китай този месец.