ЕЦБ понижи прогнозите си за растеж в еврозоната

Според новите изчисления през 2015 г. потребителските цени ще се повишат само с 0,1 на сто

Европейската централна банка понижи прогнозите си за икономически растеж в еврозоната за тази и следващите две години. Това съобщи президентът на банката Марио Драги. Централната банка намали и прогнозата си за инфлацията през тази година. Според новите изчисления през 2015 г. потребителските цени ще се повишат само с 0,1 на сто.

Според новите прогнози икономическият растеж в еврозоната ще се забави до 1.4% през 2015, 1.7% през 2016 и 1.8% през 2017 г. Причината за това е основно ситуацията в развиващите се страни, обясни Марио Драги. Инфлацията ще остане много ниска, но в дългосрочен план се запазва целта от близо до 2%.

"Ние може да видим няколко месеца с отрицателна инфлация. Дали това обаче е дефлация? Според Управителния съвет на Европейската централна банка това е по-скоро временен ефект, който се дължи на цените на петрола", обясни Марио Драги.

Той не изключи възможността програмата за количествени улеснения да продължи и след септември догодина. Тя реално представлява изкупуване на държавни облигации.

"Ние смятаме, че Европейската централна банка може да изкупува повече от поставения лимит от 25% в случаите, когато няма да се окаже в ситуацията да притежава блокиращ пакет. В тези случаи може да се стигне до увеличение от 25 на 33%", каза Марио Драги.

През март Европейската централна банка започна ежемесечно изкупуване на държавни облигации за 60 млрд. евро. Цялата програма е за над един трилион евро. Към момента не са обсъждани конкретни промени, ако се наложи да се стигне до продължаване на програмата.