4-ма българи арестувани в Солун в камион със 103 емигранти

Властите в Гърция са арестували в сряда шестима чужденци, сред които четирима български граждани, по подозрение, че участват в трафик на хора от Турция, съобщи "Ройтерс".

Заедно с тях в Солун са задържани и двама турски граждани.

Полицията твърди, че те са опитали да прехвърлят от сухопътната граница с Турция 103 имигранти, открити натъпкани в камион. Сред тях е имало 19 деца. Те са събирали от сирийци по 2000 евро на човек, за да ги преведат до Гърция и след това до границата с Македония.

Служебното правителство в Атина обяви днес специални мерки в опит да овладее вълната от хора, идващи основно от Сирия, Ирак и Афганистан. С надуваеми лодки те прекосяват краткото разстояние от турския бряг до източните гръцки острови. В пика на този трафик през миналия месец по гръцките брегове слизаха по около 2000 души всеки ден.

Властите създават нови оперативни центрове с представители на армията, полицията, бреговата охрана, вътрешното министерство и министерството на здравеопазването. 

Започва подобряване на условията за настаняване на имигранти по островите и на континенталната част от Гърция след киритиките на Върховния комисариат на ООН за бежанците, че ситуацията е "срамна". Властите ще облекчат и натиска над островните жители, мнозина от които се опитват някак да помогнат на чужденците.

Атина ще ускори и усвояването на средства от ЕС за справяне с кризата и регистрирането на имигрантите.