Меркел: Мигрантската криза е предизвикателство, нужни са гъвкавост и търпение

Ако не постигнем честно разпределение на бежанците, излагаме на риск Шенгенското споразумение

Кризата с миграцията представлява голямо предизвикателство за Германия и няма да бъде разрешена скоро. За това алармира днес канцлерът Ангела Меркел, която призова  германците да покажат гъвкавост и търпение.

"Изправени сме пред голямо национално предизвикателство. Това ще бъде основно предизвикателство не само за дни или месеци, а за много дълъг период от време", подчерта Меркел. "Германската предпазливост е супер, но сега трябва германска гъвкавост", каза тя.

"Дъблинското споразумение не функционира. Трябва да се постигне честно разпределение на бежанците в Европа, в противен случай под въпрос ще бъде и шенгенското споразумение", допълни Меркел.

"Шпигел" коментира, че, изглежда, Меркел предвижда краткосрочни мерки: Възможно най-бърза помощ за тези, които имат право на хуманитарна помощ, а за тези, за които няма перспектива да останат, възможно най-бързо връщане.

"Сега преживяваме действителността, че сирийската криза се случва недалеч от нас", каза Меркел и допълни, че има нужда от справяне и с причините за бежанската вълна. "Ако Европа се провали в бежанската криза, ще се срине връзката с онези универсални граждански права, за които Европа се застъпва", каза германският канцлер.

"В рамките на имигрантската криза Германия трябва да се справи и с крайнодесните настроения, които, изглежда, са станали приемливи", отбеляза Меркел. "Уважаваме достойнството на всеки човек. Няма толерантност към тези, които поставят под въпрос достойнството на други", каза тя

Меркел допълни, че има широко споразумение, че бремето за Италия в бежанската криза трябва да бъде намалено.