Фирми на "Лукойл" в Румъния са обвинени в пране на пари

Според властите в Румъния нанесените вреди на страната са 1.77 млрд. евро.

Румънски дъщерни фирми на руския гигант "Лукойл", както и мениджъри в компаниите, бяха обвинени в пране на пари от прокуратурата. Тя е внесла обвинителни актове срещу две юридически и шест физически лица, предаде БТА, позовавайки се на информация на агенция Медиафакс. Според властите в Румъния нанесените вреди на страната са 1.77 млрд. евро.

В началото на юли прокуратурата към Апелативния съд в румънския град Плоещ повдигна обвинения за пране на пари и недобросъвестно използване на капитала на компанията срещу дъщерните на руското дружество "Петротел-Лукойл" (Petrotel-Lukoil) и "Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda". "Лукойл" категорично отхвърля обвиненията, като при това отбелязва, че "Петротел-Лукойл" осигурява около хиляда работни места в региона, отбелязва ТАСС.

На 8 юли бе съобщено за наложен запор на собственост на "Петротел" в Румъния. Тогава президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов се обърна към Европейската комисия с молба за "по-прозрачно" разследване на дейността на компанията в Румъния. Той апелира да се има предвид факта, че "постоянната работа на рафинерията (в Румъния - бел. ред.) има ефект върху снабдяването с петрол на целия ЕС". ЕК потвърди за полученото писмо от "Лукойл" и уточни, че анализира ситуацията.

Сред шестимата обвинени мениджъри има трима руснаци. Това са генералният директор на "Петротел" Андрей Богданов и неговите двама заместници – Алексей Воинцев и Олга Кузина. Останалите обвинени са молдовският гражданин Андрей Раца – член на борда на директорите, и румънските граждани Дан Дънулеску, заместник-генерален директор, и главният счетоводител Дорел Дуцу.

Обвинени са две компании от руската група: "Петротел-Лукойл АД Плоещ" – в пране на пари, и "Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda" в съучастие в недобросъвестно използване на капитал на компанията и съучастие в пране на пари.

Разследванията срещу фирмите на "Лукойл" в Румъния започнаха още през октомври 2014 г., когато десетки прокурори, полицаи и митнически инспектори извършиха обиски в 23 румънски обекта на "Лукойл". Оценката за щетите тогава беше далеч по-ниска от сегашните 1.77 млрд. евро – едва 230 млн. евро. Според прокуратурата към Апелативния съд в Плоещ, 112 млн. евро са били нанесените щети от укриване на данъци, а други 118 млн. евро са били "изпрани". Стигна се дори до затваряне на производствените мощности.

"Лукойл" държи 97.1% от акциите на рафинерията "Петротел", която купи през 1998 г. Руската компания притежава в Румъния мрежа от 300 бензиностанции и контролира 20% от местния пазар на петролни продукти.