ЕС призова Турция към "съразмерни действия" срещу бунтовниците от ППК

Анкара има правото да реагира срещу всяка форма на тероризъм

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Ханпризова Турция към "съразмерни" действия срещу "тероризма", за да се избегне прекратяването на мирния процес с кюрдските бунтовници.

В разговор с турския министър по европейските въпроси Волкан Бозкър еврокомисарят посочи, че Анкара има правото да реагира срещу всяка форма на тероризъм. Подобни действия обаче трябва да бъдат съразмерни, целеви и в никакъв случай да не излагат на опасност демократичния политически диалог.

Междувременно трима турски войници бяха убити днес при експлозия на мина в Югоизточна Турция, съобщи АФП. Взривното устройство е било детонирано при преминаването на военен конвой в областта Аракой близо до турската граница с Ирак и Сирия.

Турската армия обвини Кюрдската работническа партия (ПКК) за нападението, като няколко часа по-късно турски изтребители бомбардираха позиции на бунтовниците в района, съобщи Ройтерс. Въздушните удари са продължили 35 минути, като целите на кюрдските бунтовници са унищожени напълно, се казва в съобщение на турската армия.