Каталуния с нов опит за отделяне от Испания

Миналия ноември за отделяне на Каталуния се обявиха 80% от гласувалите на референдум за независимост на областта.

Министър-председателят на испанската автономна област Каталуния Артур Мас подписа декрет за разпускане на парламента и свикване на предсрочни регионални избори на 27 септември. Мас се надява вотът през септември да послужи за "зелена светлина" и в средносрочен план испанската област да получи независимост.

Това ще са третите парламентарни избори в Каталуния за последните пет години. В телевизионно обръщение Артур Мас заяви:Каталуния не е поставена в нормални условия на живот. Когато огромното болшинство в една страна се бори за правото си да решава мирно и демократично бъдещето си, а това право му се отказва постоянно, без диалог и преговори, това означава, че сме в извънредна ситуация, която налага извънредни решения.

В подписания декрет не се споменава отделяне на Каталуния. Правителството в Мадрид категорично се противопоставя на подобна стъпка.

Испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария коментира решението на Мас:

"Искам от Мас да спази закона и да остане неутрален, защото най-малкото, което може да направи, е да уважи волята на каталунците и закона. Това означава, че може само да разпусне каталунския парламент и да свика избори. Нищо повече".

Миналия ноември за отделяне на Каталуния се обявиха 80% от гласувалите на референдум за независимост на областта.