Германия открива нови 6000 места заради бежанската криза

Германия планира създаването на поне шест хиляди нови работни места идната година, за да се справи с вълната бежанци, която я заля през последните две години. Ще бъдат назначавани полицаи, учители и чиновници в службите за имигранти.

Германия изнемогва от огромната вълна бежанци, която се стича към Европа. Хиляди и хиляди имигранти от Близкия изток, Африка и Балканите пристигат ежедневно в германските големи градове и трябва да бъдат настанени някъде, а случаите им да бъдат бързо разгледани. По тази причина общините и провинциите се обърнаха към Берлин с молба за помощ.

Нужни са спешно допълнително средства за назначаването на хора, които да подпомогнат службите за чужденци, учители, които да преподават на децата на бежанците, и средства за построяване на допълнителни палаткови лагери и социални домове. За отварянето на нови работни места Берлин ще даде 2,5 милиарда евро.

Провинция Северен Рейн-Вестфалия настоява за спешна финансова помощ и за създаването на палаткови лагери и построяването на нови социални домове във всички провинции, тъй като хиляди бежанци са застрашени да останат без покрив над главата си през зимата. Обмисля се освобождаването на казарми, за да бъдат настанени чужденците временно в тях. Според премиера на Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер всяка провинция трябва да получи поне 2 милиарда евро повече годишно за справяне с проблема.

Помощ поиска и германският Съюз на наемодателите. Той предупреди, че страната не разполага с достатъчно социални жилища и е възникнала конкуренция за апартаменти на ниски цени между имигрантите и германците с ниски доходи. „Това не бива да се допуска”, заяви председателят на съюза Себастиан Зибенкнотен. Имигрантите подбиват сериозно и цените на пазара на труда, като се съгласяват да работят при всякакви условия на всякаква цена. Това е причина и за вълната от омраза към чужденците през последните месеци и рекордния брой нападения над бежански домове.