Скандал в Берлин - обвиниха германски блогъри в измяна на родината

Междувременно се намеси и германският канцлер Ангела Меркел, която изрази съмнения в издържаността на обвиненията

Разследване срещу двама германски блогъри, обвинени, че са изнесли поверителна информация, застрашаваща сигурността на страната, предизвика скандал в Берлин.

Срещу журналистите от сайта нец.орг бе повдигнато обвинение от службите за сигурност, че са публикували важни информации, което представлява „предателство срещу родината”. Междувременно в скандала се намеси и германският канцлер Ангела Меркел. Тя обяви, че се съмнява в издържаността на обвиненията, повдигнати срещу журналистите Маркус Бекедал и Андре Майстер.

Двамата собственици на сайта нец.орг публикуваха статии, разкриващи плановете на федералната служба за защита на конституцията да извършва наблюдения върху потока от данни в интернет. Разследването предизвика истински скандал между министерствата и разузнаването, а службите за сигурност бяха обвинени в опит за потискане на свободата на медиите. Срещу решението на службите се изказа и съдебният министър Хайко Маас. Подкрепи го и министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Обвинение в „предателство срещу родината” е пресилено и не отговаря на реалността, заявиха те. Министърът на правосъдието има пълната подкрепа на канцлера Меркел в преценката си за този случай, съобщиха междувременно от канцлерството. Засега разследването е замразено.

Проблемът в статиите, които предизвикаха скандала, не е самата информация, а фактът, че са публикувани и оригинални документи на Службата за защита на конституцията, защити се обаче президентът й Ханс-Георг Маасен. Той също така посочи, че за този случай са известени всички министерства още през май, така че министрите на правосъдието и вътрешните работи би трябвало отдавна да са информирани. „За да можем да работим ефикасно срещу заплахата от тероризъм, трябва да има и някаква конфиденциалност. Иначе заплахата става десетки пъти по-реална”, посочи той.