Заложничката на Путин

В Русия започна един от най-оспорваните съдебни процеси - срещу украинския военен пилот Надя Савченко, обвинена за смъртта на двама руски журналисти в Източна Украйна

От една година насам редица украински и чуждестранни политици, дипломати, адвокати и правозащитни организации, както и Съветът на Европа и Европарламентът призовават Русия да освободи Надя Савченко. Германската канцлерка Ангела Меркел също се застъпи за освобождаването на Савченко пред руския президент Владимир Путин. Напразно. От четвъртък Савченко е изправена на подсъдимата скамейка в град Донецк, недалеч от украинската граница. Предварителните съдебни заседания в един от най-оспорваните съдебни процеси от последните години започнаха при закрити врата.

Обвинение в убийство

Надя Савченко е най-известната от около десетината затворници, задържани в Русия "по политически причини", както твърди украинското външно министерство. Престижната руска правозащитна организация "Мемориал" също определи Савченко като политически затворник и настоя за нейното освобождаване. Първоначално руското правосъдие обвини 34-годишната украинка в съучастие в убийство, извършено по време на конфликта в Източна Украйна. Няколко месеца по-късно от "съучастие" обвинението беше прекроено в "убийство". Според обвинителите, Савченко нелегално е пресякла украинско-руската граница. С оглед на тежестта на обвинителния акт, нейните адвокати изхождат от презумпцията за присъда от над 10 години. Най-високата присъда би била 25 години затвор.

Тайно преведена през границата?

Надя Савченко, която е професионален военен пилот, се е сражавала през лятото на 2014 година в редиците на доброволческия батальон "Айдар" срещу проруските сепаратисти. Руската страна я обвинява, че е издала на украинската армия местонахождението на група проруски бойци. При обстрел в района на Луганск загиват много хора, сред които и двама руски репортери. Савченко отрича да има някаква вина и твърди, че е била заловена от проруски сепаратисти, след което е била прехвърлена тайно в руския град Воронеж. Дълго време е била в предварителния арест във Воронеж, след което е била прехвърлена в Москва.

Герой на Украйна

В родната си Украйна Надя Савченко е смятана за герой и мъченик. През март президентът Петро Порошенко я удостои със званието "Герой на Украйна". "Всъщност Надя искаше да стане военен кореспондент, но парите все не стигаха и така тя стана професионален войник", казва майката на Надя - 77-годишната Мария Савченко. Като военен пилот на боен хеликоптер "Ми-24" Савченко е участвала в бойните действия в Ирак през 2004 и 2005 година, когато Украйна беше част от предвожданата от САЩ международна коалиция. Освен апелите на политиците, имаше и още два опита за освобождаването на Савченко.

През октомври 2014 година в Украйна се проведоха парламентарни избори. Партията на бившия премиер Юлия Тимошенко постави Надя Савченко за водач на листата си. Партията на Тимошенко номинира Савченко за член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Като член на Парламентарната асамблея Савченко се ползва с имунинет срещу наказателно преследване. Само че Русия се прави на глуха.

Световният ред на Путин

Цялата история с Надежда Савченко е сериозен прецедент за световната общественост. Днес Русия е държава, която не зачита нормите на международното право. През януари Парламентарната асамблея на Съвета на Европа се обърна към Кремъл с молба да освободи Савченко и да я предаде на трета държава. Отговорът на Москва беше отрицателен. А това означава, че Русия отказва да гарантира неприкосновеността не само на Надежда Савченко, но и на всеки друг депутат на ПАСЕ. Москва може да продължи да убеждава всички в това, че не е замесена в конфликта в Източна Украйна, но дори само делото срещу Надежда Савченко е достатъчно, за да бъде уличено руското ръководство в лицемерие и лъжа. Правилата на играта, които Путин се опитва да наложи на света, променят съществуващия досега ред. Москва просто игнорира ролята на такива структури като ПАСЕ, а това е предизвикателство пред цялата световна общност, която през последните 70 години се научи да зачита интересите на другите. Затова е много важно как Париж, Лондон, Вашингтон и Берлин ще отговорят на това предизвикателство!

Киев са надява на размяна

Първоначално Украйна се надяваше, че Савченко ще бъде освободена на базата на споразумението от Минск, което предвижда освобождаването на всички пленници. Но Москва отново каза "Не". Затова и наблюдателите предполагат, че Путинова Русия цели да проведе показен процес, който по всяка вероятност ще приключи с тежко наказание - подобно на делото срещу момичетата от "Пуси Райът" през 2012 година. Мнозина си спомнят и за процесите срещу Михаил Ходорковски, който беше освободен от затвора едва след 10 години.

Украйна се надява, че след произнасяне на присъдата, Савченко ще бъде амнистирана и освободена. Руският външен министър Сергей Лавров също намекна за подобен ход през април. От гледна точка на Киев, шансовете за освобождаването на Савченко са се увеличили. В Украйна дори има предположения, че Савченко може да бъде разменена срещу двама руски офицери, пленени в Източна Украйна. Двамата са в предварителния арест в Киев и очакват своя процес.

За Кремъл обаче е въпрос на чест да осъди Надежда Савченко. Путин иска да покаже, че може да държи в затвора когото си поиска и колкото си поиска.

(Дойче веле)