Нова масирана атака на турската армия срещу ПКК

Tурските власти започнаха съдебно разследване срещу Демирташ, чиято партия спечели 13 на сто на изборите през юни

Турската армия нанесе нови масирани въздушни удари срещу позиции на забранената заради тероризъм Кюрдска работническа партия ПКК в Северен Ирак. Това е втора масивна атака на турските въоръжени сили през последната седмица. 30 изтребители Ф-16, а според други източници 40, са участвали в атаката снощи.

Източниците съобщиха, че при въздушните бомбардировки от петък насам са били убити 190 бойци на ПКК, а други 300 са били ранени. Поразени са 130 цели.

Данните са получени въз основа на засечените разговори по радиостанциите на ПКК и от снимките, направени от безпилотни самолети. Изтребителите Ф-16 ударили пет обекта в северната част на Ирак, поразявайки заслони и складове на ПКК.

По рано трима турски войници бяха убити при терористична атака на ПКК.

Междувременно валийството на град Шърнак, което граничи със Северен Ирак, обяви, че в шест района в областта са били обособени зони за сигурност за срок от 6 месеца.

В същото време турските власти започнаха съдебно разследване срещу лидера на прокюрдската Демократична партия на народите Селяхаттин Демирташ, чиято партия спечели 13 на сто на изборите през юни. Същият е обвиняван в подстрекаване на кюрдите към гражданско неподчинение по време на стълкновенията между кюрдите и джихадистите от Ислямска държава за град Кобане през миналата година.