САЩ разшириха санкциите срещу Русия

​САЩ наложиха още санкции срещу руски и украински лица и фирми, свързани с руски бизнесмени, пристанищните оператори на Крим и бивши украински правителствени лица, съобщава Газета.ру, като се позовава на информация от сайта на Министерството на финансите на Щатите.

Наказателни мерки са наложени на осем компании и физически лица, които имат връзки с Генадий Тимченко - който от миналата година е в черния списък на САЩ и е известен руски милиардер, търговец на газ и приближен на Путин. Компания на Тимченко се готвеше да строи на територията на България газопровода „Южен поток“.

Обект на нови санкции са и две фирми, свързани с Борис Ротенберг, руски бизнесмен и съюзник на Путин. В разширения черен сипсък влизат и синът на Борис Ротенберг - Роман Ротенберг, както и синът на бившия президент на Украйна Виктор Янукович - Александър Янукович. В него е и бизнесменът Сергей Курченко.

Бившият секретар по сигурността на Украйна Андрей Клюев, мениджърите на концерна "Калашников" Андрей Билютин и Александър Омелченко също са сред наказаните.

Под забрана за внос и търговия с тях попадат десетки компании, регистрирани в Русия, Беларус, Финландия, Румъния, Хонконг, Кипър, Вирджинските острови и други. Сред тях са Експортно-импортна банка, Проминвестбанк и Руския фонд за преки инвестиции, а също 35 дъщерни фирми на Внешекономбанк и компания "Роснефт".

Стъпката подчертава решимостта ни да увеличим натиска върху Русия за това, че нарушава международното право и подклажда конфликта в Източна Украйна, обяви директорът на Отдела за контрол върху чуждестранните активи към министерството, Джон Смит.

Както е известно Евросъюзът продължи действието на санкциите срещу Москва до края на януари догодина. Икономиката на Русия рязко забуксува вследствие на наложените забрани и наказания, доходите на хората се свиха. Видимо намаляха и хранителните стоки в магазините, което се дължи на контрасанкциите, въведени от Кремъл срещу САЩ и страните от ЕС.