Ципрас призна: Имаше план за излизане на Гърция от еврозоната

​Днес гръцкият премиер Алексис Ципрас потвърди, че е упълномощил бившия си министър на финансите Янис Варуфакис да подготви спешни планове за действие при извънредни ситуации, в случай че Гърция бъде принудена да напусне еврозоната, определяйки това свое решение като важно задължение за едно отговорно правителство.

"Ние нито разработвахме, нито имахме официален план за оттегляне на страната от еврото, но имахме аварийни планове", заяви Ципрас пред гръцкия парламент, цитиран от агенция Ройтерс. 

"Ако нашите партньори и кредитори бяха подготвили план "Grexit", не трябваше ли и нашето правителство да подготви своята защита", попита риторично той.

По-рано тази седмица бившият финансов министър Янис Варуфакис предизвика шок в Гърция, като потвърди, че е подготвял план Б, предвиждащ излизане на страната от еврозоната и въвеждане на паралелна платежна система. Той обяви, че е подготвял подробен план, ако Европейската централна банка бе довела до закриване на гръцките банки. За целта той бил готов да използва хакери, за да влезе в сайта на Генералния секретариат за държавните приходи, за да получи достъп до индивидуалните номера на данъкоплатците.

"Това, което планирахме, беше следното: има страница на данъчната служба както във Великобритания, така и другаде, където гражданите влизат, използват кода си и прехвърлят чрез интернет банкиране средства към данъчните си сметки, така че да платят ДДС данъка върху доходите си и др. Имахме намерение да създадем тайни сметки, свързани с всеки личен данъчен номер, без да кажем на никого... С натискането на едно копче щяхме да можем да издаваме пин код на всеки данъкоплатец", разказа Варуфакис в началото на седмицата.

Да вземем например случай, при който държавата дължи 1 млн. евро на фармацевтична компания за закупуването на лекарства за сметка на националната система за здравеопазване. Бихме могли веднага да създадем дигитален превод по тази данъчна сметка на фирмата и да им дадем един пин код, така че те да могат да го използват като паралелен механизъм за плащане към всички други. Успоредно с това ще се извършват и данъчни плащания към държавата. Това би създало една паралелна банкова система и щеше да ни даде глътка въздух, докато банките бяха затворени заради агресивната политика на Европейската централна банка. Този план се разви много добре и много бързо бихме могли да го разширим, като използваме приложения за смартфони. Можеше да се развие в успоредна система, свързана с еврото, но за една нощ можеше да се прехвърли към новата драхма.

Това "откровение" на бившия финансов министър го направи преди дни клиент на гръцката прокуратура, която поиска Варуфакис да бъде съден заради неговия план Б за излизане на страната от еврозоната и за въвеждане на паралелна платежна система.