Фаталният удар на Кремъл: Блокаж в ООН на трибунала за MH17

Посланикът на Русия Виталий Чуркин наложи вето, Китай, Венецуела и Ангола гласуват въздържал се

Кремъл през посланика си в ООН Виталий Чуркин очаквано наложи вето върху резолюцията за трибунал по малайзийския „Боинг“, въпреки че по-голямата част от гражданите на Русия според допитвания бе „за“ международен съд по случая.

За приемането на проекторезолюцията гласуваха 11 страни-членки на Съвета за сигурност на ООН, като трима от тях се въздържаха. По този начин проекторезолюцията не бе приета.

Сред гласувалите положително бяха Малайзия, САЩ, Великобритания, Йордания, Испания, Литва, Нигерия, Нова Зеландия, Франция, Чад и Чили. Въздържалите се, ударили по този начин „рамо“ на Москва са Китай, Ангола и Венецуелa.

Руската федерация пък се възползва от правото си на вето като един от петимата редовни членове (другите са САЩ, Франция, Великобритания и Китай) на Съвета за сигурност на ООН се възползва от правото си на вето.

Западните медии очакваха такава развръзка, но не пропуснаха да критикуват Москва за ветото, след като са сигурни, че Русия е доставила ЗРК „Бук“ на сепаратистите в Донбас, свалили самолета с 298 души на борда.

Водещият американски всекидневник The New-York Times пише, че макар ветото и да не е било неочаквано, „тази катастрофа изведе продължаващото тихичко проруско въстание в Източна Украйна в ранга на международна криза“.

„Целият свят наистина знаеше предварително, че Русия ще наложи вето на решението за създаване на трибунал. Въпреки това, това бе шокиращ момент“, пише холандският вестник Reformatorisch Dagblad (“Реформаториш дагблад“). Според изданието след като Москва се възползва от правото си за вето, „подтикна себе си към още по-голяма международна изолация“.

Aвстралийският вестник The Sydney Morning Herald (“Сидни морнинг хералд“) написа, че посланикът на РФ в ООН Виталий Чуркин нанесен „фатален удар“ по разследването на трагедията: „Ветото последва на фона на нарастващия брой улики, сочещи, че подкрепяните от Русия сепаратисти в Донбас са свалили самолета с ракета „Бук“ от класа „Земя – Въздух“.