Турция нанесе жестоки удари срещу ПКК

Изтребители Ф-16, които излетели от база в провинция Диарбекир, поразили шест цели в Ирак

Tурски изтребители нанесоха най-тежките удари по кюрдски бунтовници в Северен Ирак от началото на въздушните атаки миналата седмица, съобщи представител на правителството, цитиран от Ройтерс.

Атаките били предприети часове след като президентът на страната Реджеп Ердоган обяви, че е невъзможно да продължат мирните преговори с кюрдите. Изтребители Ф-16, които излетели от база в провинция Диарбекир, поразили шест цели в Ирак. Турция започна да бомбардира лагери на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак заради серия от убийства на полицаи и войници от кюрдски екстремисти. Германското външно министерство предупреди в сряда за възможни атаки в метрото в Истанбул и на автобусните спирки.

Турският парламент прекъсна лятната си ваканция и се събра на закрито заседание в сряда вечерта, за да обсъди военните операции в Ирак и Сирия, а също и призива на Ердоган да се премахне имунитетът на политици, които са свързани с терористични организации.

Парламентът и правителството на Ирак поискаха от Турция да прекрати въздушните бомбардировки на територията на Ирак. В декларация парламентът отбелязва, че ударите нарушават суверенитета на Ирак. В същото време турският президент Реджеп Ердоган пристигна на посещение в Китай. Анкара е готова да разгледа ново предложение от страна на Китай за покупка на система за ПРО с далечен обсег, обяви Ердоган.