"Газпром" похарчил трилиони за губещи проекти

Отслабват и позициите на мопонолиста на вътрешния пазар в Русия

Руският концерн "Газпром" изхарчи 2,4 трилиона рубли за проекти, които не се търсят, пише "Ведомости". Компанията се канеше да добие през 2015 г. над 615 милиарда кубика газ, но реалният добив ще е с една трета по-нисък - 414 милиарда кубика, прогнозира министерството на икономическото развитие.

Това е най-ниският показател в цялата история на "Газпром", изтъква вестникът и припомня, че концернът увеличава добивите от 2002 г. насам, когато на ръководния пост в компанията идва Алексей Милер.

"През 2015-2020 г. се очаква и да нарасне потреблението на вътрешния пазар", твърдеше тогава Кирил Селезньов, шеф на дружеството "Межрегионгаз", припомня изданието. Заместникът му Александър Медведев пък предвиждал да скочи потреблението на газ в цяла Европа. До 2020 г. то ще надхвърли 600 милиарда кубика и заради спада в собствените й добиви. Европа ще трябва допълнително да внася по 145 милиарда кубика, смята руският експерт.

"Това са пропуски в оценката на търсенето", признава аналитикът Валерий Нестеров. Когато обаче са вземани решенията за увеличаване на добива, е било трудно да се предвиди, че ще се задействат едновременно толкова много негативни фактори - промяна в регламентите на европейския пазар, идване на нови доставчици, шистова революция в САЩ, конкуренция с независими производители в Русия, изостряне на политическата ситуация - изрежда ги руският наблюдател.

"Комерсант" също коментира спада в добивите и продажбите на газ от "Газпром", посочва ВВС.

Отслабват и позициите на мопонолиста на вътрешния пазар в Русия. Макар че потреблението на газ в страната през първото полугодие е намаляло едва с 0,3 на сто - на 240 милиарда кубика, делът на "Газпром" се свива в полза на независимите производители и най-вече на "Роснефт" - те вдигат добивите, уточнява вестникът.

Ситуацията в Украйна също влошава търговските показатели. Страната рязко намали вноса на газ от Русия. Миналата година 96 на сто от общите годишни доставки - 14,5 милиарда кубика, бяха реализирани именно през първото полугодие. За шестте месеца на тази година обаче "Газпром" достави на "Нафтогаз Украйна" едва 3,7 милиарда кубика, а сега доставките дори са спрени изцяло.

Русия очаква наесен те да бъдат подновени, но украинските власти смятат да купят през 2015 г. от "Газпром" общо не повече от 6-7 милиарда кубика газ. През 2013 г. руският монополист продаде на Украйна 25,8 милиарда, а през 2012 г. - 32,9 милиарда кубика. Сега обаче "се готви за нови антирекорди", допълва "Комерсант".