Ислямисти планирали за взривят еврейски деца в синагога

Притеснявали се, че ще ги възпитат на омраза към мюсюлманите

Мъж и жена от Канада са обвинени в организиране на атентат в синагога в Британска Колумбия, целта на който били еврейски деца. Те смятали да извършат ужасяващото нападение, за да спасят малчуганите от ада, пише „Аарец”.

Пред съда във Ванкувър бяха изправени Аманда Короди и съпруга й Джон Нютъл, който казал пред полицай под прикритие, че според жена му, ако избият еврейски деца в синагогата, ще спасят души им, които ще отидат в рая. Аманда вярвала, че порасналите евреи отиват завинаги в ада.

По-рано тази година Короди и Нютъл бяха признати за виновни за това, че искали да взривят няколко самоделни бомби на различни места по време на Деня на Канада, който се празнува от много хора преди две години. Двойката, която е приела исляма, бяха върнати отново в съда, за да чуят присъдата си.

„Попитах Нютъл как смята да стигне до еврейските деца и той ми каза, че той и жена му са бели и могат да минат за евреи. Те щели да бъдат като обикновени богомолци и да спечелят доверието на всички,. И когато всичко стане готово, те щели да имат достатъчно оръжие и амуниции да „изпълнят мисията си”, разказва офицерът под прикритие. 

Нютъл не смятал еврейчетата за врагове, но според него те щели да бъдат отгледани в дух на омраза към арабите и мюсюлманите.

„Но кой знае, може пък и те да приемат исляма като пораснат”, споделил той. 

Адвокатите на двойката пък протестираха, че им е устроен капан след дълги месеци планирана операция.