Ердоган влезе в капана на Ислямска държава, но спечели една "екстра"

Всеки срещу всекиго и всички срещу ИД - точно това искат джихадистите, а Ердоган - край на мирния процес с ПКК

Турция най-после реши да се активизира срещу терористите от ИД. От смяната на курса на Анкара обаче печелят и двете страни. И още една екстра за Турция: тя най-сетне намери начин как да сложи край на мирния процес с ПКК.

Всеки срещу всекиго и всички срещу "Ислямска държава" (ИД). Точно това искат и джихадистите, твърди бившият преподавател по политология в университета в Бон и експерт по въпросите на сигурността Кристиан Хаке. "По този начин ИД иска да покаже, че е водещата сила в Близкия изток", посочва той.

Миналия понеделник турски боец на ИД извърши самоубийствен атентат в турския граничен град Суруч и отне живота на 32 души. През уикенда пък джихадисти обстрелваха турски граничари. В отговор, турската бойна авиация бомбардира от петък насам позиции на терористичните милиции. Въздушните нападения бележат коренна промяна в курса на консервативното турско правителство на президента Ердоган - досега то стоеше настрана в борбата срещу ИД, защото организацията се бори и срещу враговете на Турция - омразния сирийски президент Башар Асад и преди всичко срещу кюрдските милиции пешмерга и отрядите на ПКК. ПКК и близките до тях пешмерга в Ирак се борят за създаването на кюрдска държава, която обхваща и турска територия.

Край на мълчаливото сътрудничество

Дълго време Турция не предприемаше нищо срещу действията на ИД. В същото време през нея преминават радикализираните млади попълнения от Европа, които се вливат в редиците на ИД. Стотици турци също се бият в Сирия на страната на джихадистите. Други около 3 хиляди съмишленици подпомагат терористичната групировка от Турция. И това е само върхът на айсберга, казва ръководителят на Отдела за кюрдски проучвания към университета в Ерфурт Ферхад Сайдер. "Възможно е помагачите да са много повече", допълва той.

Турски медии съобщават, че ранени ислямистки бойци от ИД се лекуват в турски болници на държавни разноски. "Активната подкрепа за терористичната организация не е доказана, но турското правителство поне е оставило ИД на спокойствие", казва Сайдер.

Сега Анкара слага край на тази практика. След самоубийствения атентат в граничния град Суруч, турската бойна авиация се присъедини към ръководената от САЩ коалиция срещу ИД. Изниква въпросът защо джихадистите нападнаха единствената държава, която досега не беше техен враг? - Очевидно те отново залагат на силата на своята радикална визия за ислямски световен ред. ИД плаща реалнополитическата цена, за да се противопостави на идеологически умерения сунитски ислям в Турция под ръководството на Партията на справедливостта и развитието. "Ердоган трябваше да се разобличи като лакей на Запада. Трябва да е ясно, че Турция не може да бъде алтернатива на ИД", казва Кристиан Хаке.

Перфектно подготвен атентат

Падна ли Партията на справедливостта и развитието в капана на ИД? От гледна точка на вътрешнополитическата ситуация, тя нямаше друг избор, твърди експертът Ферхад Сайдер. От месеци насам растат напреженията между турските сили за сигурност и кюрдските националисти. Няколко дена преди самоубийствения атентат в Суруч, членове на обявената от Анкара за терористична организация Кюрдска работническа партия /ПКК/ застреляха двама турски полицаи, а ПКК пое отговорността за нападението.

"Ердоган трябваше да действа срещу двете групировки. Всичко друго щеше да бъде изтълкувано като слабост", казва Сайдер. А това би дестабилизирало Турция повече, отколкото сегашната битка на два фронта. Защото след парламентарните избори, Партията на справедливостта и развитието загуби своето мнозинство, а коалиционните преговори не доведоха до нищо. По всичко личи, че се задават нови избори.

Дилемата пред Ердоган

"Ако Ердоган не беше предприел нищо, би загубил катастрофално новите избори. И това би било катастрофа не само за неговата партия. Защото за добро или за лошо, Партията на справедливостта и развитието е единствената политическа формация, която в момента може да управлява в Турция", казва Сайдер. Другите партии прекалено много се разминават в позициите си. Политическите и икономически последици от подобно политическо безвластие в Турция биха били непредвидими, допълва той.

Именно затова Ердоган и неговата партия биха могли да извлекат полза от напрегнатата ситуация със сигурността в страната преди следващите избори. Сайдер обаче категорично отхвърля спекулациите, че Ердоган съзнателно търсел подобно развитие или че дори бил провокирал подобен развой. "Това би било твърде рисковано. Само си представете, че ИД започне да обезглавява турски войници. Тогава с Ердоган е свършено", заключава експертът.

Дойче веле

(Заглавието е на factor.bg)