Френски фермери спряха и БГ камион

Европейската комисия призова Франция да обезпечи свободното движение на стоки в Европа

Български камион с плодове и зеленчуци, пътуващ от Холандия, е спрян от френските фермери в департамента Мозел, край границата с Германия, съобщава ДНА.
Фермерите, които протестират вече дни наред, спират камионите, които превозват чуждестранна продукция. Заради акцията в двете посоки по магистрала А4, която е част от европейските пътища E50 и E25, се е образувало огромно задръстване.

Френските фермери протестират срещу ниските цени, на които са принудени да продават продукцията си. Те критикуват „нечестната конкуренция“ на чуждестранните производители. Според тях от 2014 година световният сектор на добива на мляко страда от свръхпроизводство, а през 2015 година ситуацията се е влошила след понижаването на китайското потребление и руското ембарго за европейските млечни продукти.

Преди два дни като знак на протест те пуснаха свине в супермаркети.

Европейската комисия призова Франция да обезпечи свободното движение на стоки в Европа, сред като френски животновъди и млекопроизводители блокираха вноса от Германия и Испания, предаде Reuters.
Отделно германската федерация на млекопроизводителите заяви, че е подала жалба в ЕС относно действията на френското правителство, насочени към намаляване на напрежението чрез нови финансови помощи за сектора и провеждането на кампания „Яжте френско“.
Испанският фермерски съюз UPA също предупреди, че може да предприеме бойкот на френските хранителни продукти.