Рускиня освети тайна агенция за тролове в Кремъл

Работодателите се опитали да излъжат Людмила с парите

Тайна руска агенция, чиято цел е наводняването на интернет с проруски и антиамерикански коментари и постове, бе извадена наяве в резултат на заведено от бивша служителка дело, предаде Voice of America.

Людмила Савчук е завела дело срещу Агенцията за интернет изследвания по няколко различни обвинения, включително нарушаване на трудовия кодекс и неплащане на заплатата. Савчук твърди, че е работила за агенцията в продължение на два месеца, а през март е напуснала. Тя казва, че не е получила заплащане за работата си, въпреки че е била принудена да работи с по-продължително работно време. 

В края на юни спорът е бил разрешен, след като компанията е платила на жената 10 хиляди рубли. Савчук е приела споразумението, но казва, че ще се почувства победител едва когато агенцията бъде затворена.

Faktor.bg припомня, че през април руски „трол” проговори пред медиите и разказа за така наречения Център за изследване на интернет на ул. „Савушкина“ в Санкт Петербург. Сградата е на четири етажа. Има отдел за социалната мрежа LiveJournal, новинарски отдел, отдел, където се създават новини и демотивиращи колажи, както и отдел за видео производство.

Има специален украински отдел, както и „английски отдел”, където целенасочено се атакуват сайтовете на CNN и BBC или New York Times-на прицел са най-големите и влиятелни медии. Има и специални тролове за Фейсбук –те са разпределени в 40 стаи с 20 човека във всяка и всеки има отделни задачи.

Задачите се сменят всеки ден – може да е Обама, Меркел, може да е Гърция, Северна Корея. Всеки си има отделен офис, бюра, компютри и никой няма право да се разхожда по етажите и трябва да си „седи на мястото”. Там работят стотици хора, на 12-часови смени, срещу заплата от 700 и повече долара, а нормата е 135 коментара за смяна.

Според Марат Буркхарт, никъде другаде по света не съществува подобна работа. Кандидатите за тази „работа” трябва да напишат примерни текстове и след това, след много внимателен подбор се определят, тези, които ще работят във „фермата за тролове”. След това започват задачите по същество, като непрекъснато се провеждат „идеологически проверки,.

Марат Буркхарт е бил в отдела, който отговаря за регионалните сайтове в Русия, а задачата му е била да участва активно във форумите с прокремълска позиция. „Ние коментирахме под постове. Някой например напише нещо – някаква новина – и нашата задача беше да я коментираме. Разделяхме се на два отбора от по трима. Един от нас е „Злодеят“, който не се съгласява с нищо и критикува властите, за да придаде усещане за автентичност на форума.

Другите двама започват дебат с него. Например: „Не, изобщо не си прав. Всичко е вярно в тази статия“. Единият, например, ще публикува някаква графика или снимка, подходящи за темата. Другият пък ще постне линк към нещо друго, което подкрепя аргументите им.