Франция и Великобритания в общ съюз срещу мигрантите си, връщат ги в Африка

Двете страни ще убеждават хората от континента да не идват при тях

Министрите на вътрешните работи на Великобритания и Франция се разбраха да отпуснат допълнителни средства за засилване сигурността във френския град Кале, продължаване на информационната кампания за разясняване на имигрантите на системата за предоставяне на убежище във Великобритания и намаляването притока на бежанците.

Великобритания и Франция се договориха да ускорят усилията за разубеждаване на мигрантите от Африка и Близкия изток да идват в Европа. Двете страни обмислят да връщат чужденците в родните им страни, като за тази цел е планирано по-голямо финансиране. Това стана ясно след срещата в Париж на двамата вътрешни министри Тереза Мей и Бернар Казньов на фона на хаоса от двете страни на Ламанша, предизвикан от стачката на френските пристанищни работници и докери в Кале и Кокел.

3000 мигранти са си направили лагер около Кале и се опитват да проникнат незабелязано в блокираните на сушата тежкотоварни камиони, насочили се към Острова. В хаоса мнозина африканци успяват да влязат в камионите, с които се надяват да стигнат Великобритания.

Кале е една от фронтовите линии на все по-задълбочаващата се криза с имигрантите, в която европейските държави не могат да се разберат помежду си как да се справят с нарастващия постоянно приток мигранти, бягащи от военни конфликти или бедност.